Carla Kleijn

Fietsroute ontwerpster gezinnen

Hallo, ik ben Carla (1974), de vrouw van Marcus en moeder van Bjorn (2009) en Merel (2006).

Het fietsen is er bij mij met de paplepel ingegoten. Als kind zijnde maakten we elke zomer wel een fietstocht ergens in Frankrijk. Later ging ik met een vriendin ook in Toscane en Noorwegen fietsen. Toen ik Marcus leerde kennen heb ik hem meteen laten proeven van het vakantie vieren op de fiets. Onze eerste fietstocht samen over de "Route du Vin" in de Elzas van Strasbourg naar Colmar heeft hem ertoe verleidt om nooit meer op een andere manier een land te willen bekijken.

Regelmatig zoek ik routes uit voor onze eigen fietsvakanties. Een leuke bezigheid. Wat vroeger voor ons tweeën niet al te moeilijk was, was een route uitzoeken. Voor een gezin met kinderen is dit echter vaak een hele grote uitdaging. Nu onze zoon en dochter zelf fietsen wil ik perse alleen maar over veilige wegen fietsen en het liefst over fietspaden waar gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. Daarbij moet het ook niet te zwaar zijn, dus niet te heuvelachtig en dagafstanden het liefst tussen de 30 en 40 km. Verder moet er natuurlijk ook voldoende vertier voor de kinderen zijn (zoals zwemgelegenheden, speeltuinen, etc.). Want zolang zij het leuk vinden kunnen wij blijven fietsen!

Gelukkig zijn er steeds meer landen die er van alles aan doen om het fietsen en het fietsen voor gezinnen te stimuleren. Zo zijn er in verschillende landen oude spoorwegen, die niet meer gebruikt worden en omgebouwd worden tot wandel- en fietspaden. Ideaal dus voor gezinnen, maar ook voor mensen, die niet al te grote afstanden willen afleggen in een ontspannen omgeving. Helaas klopt niet alle informatie op internet en zijn sommige delen op het traject nog niet in orde, zijn verbindingswegen niet geschikt voor kinderen vanwege het drukke verkeer of bestaat dat ene hotel toch niet en moet er ineens 2 x de dagafstand gefietst worden. Er is maar één manier om hier achter te komen: door hier zelf naar toe te gaan en de route te testen met onze kinderen!

Wanneer een fietstocht helemaal geschikt is bevonden, pas dan plaatsen wij hem op de website. Maar soms is een reis wel geschikt, maar wordt ie vervolgens toch niet aangeboden om verschillende redenen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de fietstocht vanuit het binnenland van Spanje naar Valencia. Één van mijn favorieten, ideaal om te fietsen in de voorjaars- of herfstvakantie! Wij bieden 'm zelf niet aan, maar op de website van Fietsen in Spanje kun je de routebeschrijving en tips gewoon downloaden. 

Voor het najaar van 2018 staat het fietsen over de Ecovia langs de kust in de Algarve op het programma. Deze reis bieden we vanaf 2018 aan. Het lijkt mij een hele mooie ontspannen fietsreis met het gezin.

Wij fietsen graag voor jullie voor!

  VvKR