• Prijs vanaf: € 1.690
  • Niveau: Zuid-Afrika: fietsen door de Kaap provincie, Tuinroute en Klein Karoo
  • Fietsdagen: 14
  • Langste dagafstand: 125 km
  • Per dag ca.: 58/86 km
  • Totale fietsafstand: 688/1100 km
Zuid-Afrika: fietsen door de Kaap provincie, Tuinroute en Klein Karoo
Zuid-Afrika: fietsen door de Kaap provincie, Tuinroute en Klein Karoo
23-daagse groepsfietsreis door het zuiden

Tafelberg, walvissen, wijnlandgoederen, grillige bergen en prachtige flora is het decor waar je doorheen fietst. Langs de kust, door natuurreservaten, door inheemse bossen, over bergpassen en langs de typisch Zuid-Afrikaanse dorpjes van de Kaapprovincie. Klimatologisch gezien lijkt de streek op het Middellandse Zeegebied met uitzondering van de Klein Karoo dat veel overeenkomsten heeft met de prairies van Amerika. Regelmatig fiets je over gravelwegen, door onherbergzame gebieden met 'asemrowende' vergezichten.

Prijs vanaf

€ 1.690

Let op

Prijs vanaf is EXCLUSIEF vliegreis

Vertrekdatum

  • zondag, 04 november 2018

Minimaal aantal deelnemers: 6
Maximaal aantal deelnemers: 14

Inschrijving voor de fietsreis met vertrekdatum op 4 november 2018 staat open.

Deze reis heeft tevens garant vertrek.  

Op dit moment (17 september 2018) hebben we 2 deelnemers. Om meer deelnemers te krijgen, bieden we nu een korting van € 100 per persoon. Dus ondanks het feit dat we aangeven de reis bij minimaal 6 deelnemers te laten doorgaan, hebben we toch garant vertrek afgegeven. We hopen nog aan ongeveer 6 deelnemers totaal te komen. Gemiddelde leeftijd ligt vaak tussen 55 en 60 jaar.

Laatste kans!!

Het vertrek op 4 november 2018 is je laatste kans om via ons de fietsreis door de Kaap provincie, Tuinroute en Klein Karoo te boeken. Hierna zullen we deze groepsreis niet meer aanbieden, omdat we ons zullen gaan beperken tot het aanbieden van fietsvakanties voor individuele klanten.

De route

Dag 1 Aankomst in Kaapstad
(4 november 2018)
Vertrek vanaf Schiphol, Amsterdam en aankomst in Kaapstad. Je wordt opgewacht op het vliegveld en naar het hotel in Kaapstad gebracht.

Dag 2 Kaapstad
(5 november 2018)
Vandaag kun je acclimatiseren en alvast een indruk krijgen van Zuid-Afrika. In de ochtend neemt de reisleiding je mee naar het Waterfront. Onder het genot van een kopje koffie neem hij/zij de reis door. De rest van de dag kun je door het centrum van Kaapstad wandelen, aan het Waterfront (de oude haven) of elders in de stad genieten van de Zuid-Afrikaanse keuken en gastvrijheid. Wil je Robbeneiland bezoeken moet je dit vroegtijdig reserveren.

Dag 3 Kaappunt – Houtbaai - 56 km
(6 november 2018)
Je wordt naar Kaap de Goede Hoop gebracht (80km) . Vanuit hier fiets je langs de Atlantische Oceaan, Scarbourough, Kommetjie en Noordhoek over de spectaculaire Chapmans Peak drive naar Houtbaai. Zeker op de fiets is dit een indrukwekkende tocht. Langs de kust kun je dolfijnen, zeehonden en walvissen in het heldere water zien zwemmen. Je wordt in Houtbaai weer met het busje opgewacht voor de terugreis naar Kaapstad.

Dag 4 Wellington - Goudini Spa, 40/55 km
(7 november 2018)
We verlaten het Kaapse Schiereiland met de bus en stappen op de fiets in het stadje Wellington, gelegen in het Kaapse wijnland. De fietstocht van vandaag gaat vanaf Wellington richting Bainskloof, één van de mooiste passen in Zuid-Afrika die zijn naam dankt aan z’n bouwer Thomas Bain. Bain begon met de bouw aan deze pas in 1849 toen hij slechts 18 jaar oud was. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de vallei rondom Wellington. Eenmaal over de top fiets je langs een ravijn met zeer bijzondere rotsformaties richting Worcester. Onderweg heb je de mogelijkheid om bij verschillende wijnboerderijen de wijn van deze streek te proeven. We overnachten in het 'Health Resort' Goudini Spa dat natuurlijke warmwaterbronnen herbergt.
Overnachting in Goudini Spa Resort.

Dag 5 Goudini Spa - Villiersdorp, 40/70 km
(8 november 2018)
Een rustige rit naar Villiersdorp langs de glooiende heuvels van de Breederivier vallei. Je fietst tussen wijngaarden en boomgaarden over een kleine bergpas naar de Overberg en Elginvallei, een belangrijk fruitgebied (o.a. appels en peren). Het einddoel van de etappe is het dorpje Villiersdorp, in de buurt van de Theewaterskloofdam. Overnachting op een fruit boerderij vlak buiten Villiersdorp, Wolfskloof Farm

Dag 6 Villiersdorp - Hermanus, 45 km
(9 november 2018)
We stappen op de fiets voor een fietstocht via de glooiende heuvels van de Overberg naar Hermanus. De naam Overberg is ontstaan toen de pioniers “over de berg” trokken om nieuwe gebieden te ontdekken. Dit gebied is vooral bekend om z’n graanproductie. Ongetwijfeld zie je onderweg de gracieuze blauwe Kraanvogel (de nationale vogel van Zuid-Afrika). Eenmaal bij de kust kun je tussen mei en december de Zuidelijk Noordkaper walvis zien die met name hier haar walvisbaby's baart. De beelden van spelende jonge en volwassen walvissen zijn fascinerend. Hermanus, waar we overnachten, is het walviscentrum van Zuid-Afrika. Je kunt heerlijk wandelen door dit gezellig havenstadje met leuke kroegen en winkeltjes. Overnachting in Hermanus.

Dag 7 Rustdag Hermanus
(10 november 2018)
Deze havenplaats ligt in een mooi natuurgebied tussen bergen en de zee. Buiten het walvisseizoen zijn er allerlei activiteiten mogelijk zoals duiken met de witte haai, boot cruises in de baai met de mogelijkheid om dolfijnen, pinguïns, zeehonden of de Brydes walvissen te spotten, zeekajakken in de baai, paragliden, wandelen langs de beroemde ‘Cliff path' of mooie witte stranden. Hermanus herbergt leuke kroegjes en straatjes met winkeltjes. Een perfecte plaats om even uit te rusten en rond te slenteren.

Dag 8 Hermanus – Bredasdorp, 50/100km
(11 november 2018)
Je fietst langs de Kleinrivierlagoon met zijn lepelaars en flamingo's naar Stanford. Dan via de Akkedis bergpas naar Bredasdorp. Je rijdt dwars door de Overberg met zijn golvende heuvels, baltsende kraanvogels en fraaie vergezichten. s’Avonds is er een excursie naar het meest zuidelijk punt van Afrika, Kaap Agulhas, gevolgd met een maaltijd in de meest zuidelijke restaurant van het continent Afrika!

Dag 9 Bredasdorp - De Hoop, 56km
(12 november 2018)
De Overberg wordt beschouwd als de graanschuur van de Kaap en is grotendeels gegeven aan graanteelt. De graanvelden zijn een belangrijke broedplaats voor de nationale vogel van Zuid-Afrika, de Bloukraanvogel. Het landschap wordt gedomineerd door zacht glooiende heuvels omsloten door bergen en de oceaan. Vandaag fiets je richting het natuurreservaat De Hoop. Je fietst langs boerderijen met graanvelden, maar geleidelijk verandert het landschap: het gaat over in de natuurlijke vegetatie van Fynbos. Eenmaal binnen de poorten van het natuurgebied tref je een bijzondere natuur aan met kleurrijke planten en uitbundige vogels, zoals de suikervogel. Dit is ook het gebied van de bijna uitgestorven bergzebra en bontebok. Aan de kust kun je wederom walvissen ontdekken. Overnachting in dit park.

Dag 10 Rustdag De Hoop natuurreservaat
(13 november 2018)
Wandeling/excursie door dit indrukwekkende natuurgebied. We brengen de dag voornamelijk door aan het strand en getijden poelen, vooral met laagwater is dit een ongekend paradijs! Overnachting in dit park.

Dag 11 De Hoop - Buffeljagsrivier, 50/67 km
(14 november 2018)
Je fietst over de heuvels naar Swellendam en steekt de Breederivier over op een hand aangedreven veerpont. Langs het pad zie je wellicht ooievaars en kraanvogels en hoog boven in de lucht cirkelt de Kaapse vale gier op zoek naar kadavers. Swellendam is een van de oudste steden in Zuid-Afrika en er staan vele historische gebouwen. Het stadje ligt aan de Breederivier. Overnachting in een gastverblijf in dit dorp.

Dag 12 Buffeljagsrivier - Riversdale 50/88km
(15 november 2018)
In de ochtend fiets je naar het kleurrijke missionaris dorpje, Suurbraak. Waarna de route over bergen en dalen steeds de voet van de Langebergen volgt. Een afwisselende route langs inheemse bossen, over roodgekleurde beekjes, idyllische boerderijen en uitgestrekte groene landerijen met vee. Via het dorpje Heidelberg kom je in Riversdale waar je overnacht.

Dag 13 Riversdale – Van Wyksdorp 65km
(16 november 2018)
De weg is rustig, de uitzichten prachtig en de Garciapas is adembenemend mooi. Maar tegelijkertijd wordt het landschap ook meer halfwoestijn. Vanuit de accommodatie stap je op de fiets richting Van Wyksdorp. Na de klim over de Garcia bergpas arriveer je in de Klein Karoo. Dit gebied is een semi-woestijn met een ruige en gevarieerde vegetatie. De Klein Karoo kenmerkt zich door de uitgestrekte velden met zogenaamde 'koppies' (afgeplatte heuvels). Onderweg kom je langs wild boerderijen en is het landschap zeer uitgestrekt. Onvoorstelbaar dat dit droge landschap met heuvels en bergen vroeger moeras is geweest.

Dag 14 VanWyksdorp - Calitzdorp 60km
(17 november 2018)
Vanuit Van Wyksdorp volgt er een prachtige route over de bergen naar de Gamkarivier Vallei. De smalle onverharde route slingert door de heuvels over de Rooibergen, langs witgekalkte huisjes en boerderijen en komt uiteindelijk uit in het aantrekkelijke Victoriaans stadje Calitzdorp. Het dorp staat ook bekend als de Porthoofdstad van Zuid-Afrika.

Dag 15 Calitzdorp – Oudtshoorn 50/70km
(18 november 2018)
Caltizdorp en Oudtshoorn liggen in een vruchtbare vallei waar rivieren doorheen stromen. Je stapt op de fiets voor een schitterende tocht tussen bergen en dalen met veel wild naar Oudtshoorn. Onderweg kom je ook struisvogelboerderijen tegen. De voornaamste bron van inkomsten voor dit gebied. Rond 1900 was Oudtshoorn het struisvogelcentrum van de wereld. Het geld stroomde binnen, want iedereen in de wereld wilde de prachtige struisvogelveren hebben. In Oudtshoorn, wat naar Zuid-Afrikaanse begrippen een grote en gezellige stad is, zul je dan ook veel van de struisvogel zien. We overnachten in een hotel in Oudtshoorn

Dag 16 Rustdag Oudtshoorn of rondrit op de fiets 65km
(19 november 2018)
Je kunt in de ochtend het stadje bezoeken met zijn vele bezienswaardigheden, mooie architectuur en curiosa winkeltjes. In de middag kun je relaxen bij het zwembad bij de accommodatie of een cheeta farm bezoeken of misschien een struisvogelboerderij bezoeken. Hier worden wedstrijden gehouden en kun je zelfs rijden op een struisvogel. Voor de grote fiets liefhebber bestaat er ook de mogelijkheid een route van 65km te fietsen. Overnachting in resort aan de rand van het dorp.

Dag 17 Oudtshoorn - De Rust 62/75km
(20 november 2018)
Je fietst langs verschillende struisvogelboerderijen richting de Swartbergen, de scheidingslijn tussen de kleine Karoo en de grote Karoo. Je kunt ook de beroemde Cango grotten bezoeken. Het tweede deel van de route is glooiend en gaat langs de voet van deze berg keten met mooie vergezichten over de uitgestrekte valleien. Overnachting in een guesthouse in het pittoresk dorpje De Rust.

Dag 18 De Rust- Uniondale 70km
(21 november 2018)
Nog één dag fiets je door de verlaten en eindeloze semi-woestijn, waar bomen schaars zijn en de dorre vegetatie de woestheid van het land weerspiegelt. Af en toe kom je een klein dorpje tegen, waar een kruidenier tevens pompstation, postkantoor en kroeg is. De desolaatheid van de Karoo is indrukwekkend. Niet in de laatste plaats door de allesoverheersende stilte. Overnachting in een guesthouse in het dorp.

Dag 19 Uniondale - Knysna, 50/100 km
(22 november 2018)
Deze laatste fietstocht van de reis is een zware, maar spectaculaire route over een bergpas: de Prince Alfred bergpas. Kronkelend baant het grondpad zich een weg naar beneden, tussen prachtige rotsformaties en kleine watervalletjes. Dan gaat het ettelijke kilometers steil naar boven. Eenmaal over de bergpas kom je ineens door de inheemse bossen van Zuid-Afrika. In deze bossen groeien enorme bomen en lopen de laatste bosolifanten rond. Via de Knysna Township dat midden in de bossen ligt, ga je naar Knysna dat gelegen is aan de rand van het bos. Het pittoresk dorpje ligt aan zee en heeft een eigen lagune. Je overnacht aan het Knysna Lagune.

Dag 20 Rustdag Knysna.
(23 november 2018)
In Knysna zijn een legio activiteiten te ondernemen: boottochten, duiken, leuke winkelstraatjes en de Waterfront bekijken. Het havenplaatsje heeft een gezellig centrum met vele kroegjes, restaurantjes en winkeltjes. Een dag ter eigen invulling.

Dag 21 Transfer naar Addo Elephant Park (300km)
(24 november 2018)
Een reis naar Zuid-Afrika is niet compleet zonder een ontmoeting met olifanten, leeuwen en neushoorns. Een bezoek aan Addo Elephant Park is dan ook een van hoogte punten op de reis. We stappen ’s ochtends in de bus voor een transfer naar het dorp Addo dat vlak bij het park gelegen is. We volgen de zogenaamde toeristische route en onderweg zullen we een aantal malen uitstappen om interessante plekken te bekijken. Je overnacht in een guesthouse aan de rand van het Addo Olifant Park.

Dag 22 Transfer naar Port Elizabeth en vertrek uit Zuid-Afrika. (75km)
(25 november 2018)
Na het ontbijt maak je een rondrit in het Addo Olifant Park. Er leven onder andere ruim vijfhonderd olifanten, talrijke zwarte neushoorns, buffels en sinds sept. 2003 ook leeuwen. Vanuit Addo Elephant Park vertrek je in de namiddag richting het vliegveld van Port Elizabeth voor de vlucht naar Johannesburg en Amsterdam.

Dag 23 Aankomst Amsterdam
(26 november 2018)

Disclaimer: Dit programma kan wijzigen door lokale omstandigheden, het niveau van de groep en andere onverwachte omstandigheden. We zullen ons best doen om de samenhang in het programma te behouden, maar we kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke veranderingen op het laatste moment. In elk van zulke gevallen heeft de fietsgids het laatste woord.

 

Omschrijving

Een reis naar Zuid-Afrika is een reis naar de Westerse wereld en Derde Wereld tegelijk. De ene keer zal je overdadige luxe zien en het volgende moment armoede. Je zult ervaren dat de twee culturen nogal eens botsen en soms perfect samenwerken. Zuid-Afrika kent vele verschillende stammen en rassen, die niet allemaal dezelfde taal en gebruiken hebben en verwarring kan dan ook gemakkelijk ontstaan.
Over het algemeen is iedereen bijzonder vriendelijk, maar de sporen van het (gewelddadig) verleden en traditionele kenmerken zijn nog steeds zichtbaar.
In feite zijn de Zuidafrikanen als hun land zelf: ongetemd met een schoonheid die varieert en fascineert. Om deze indrukken goed te verwerken is een flexibele houding een must en dan zal je volop genieten van de Regenboog Natie: Zuid-Afrika

Deze fietsreis is een begeleide groepsreis. Dit houdt echter niet in dat je elke route als gezamenlijke groep dient te fietsen. Met name wanneer er hoogteverschillen in de etappe zitten is het zelfs aan te raden om je eigen tempo te fietsen. Je hebt een routebeschrijving waarmee je in principe zelf je weg kunt vinden en dag kunt indelen. De reisbegeleider rijdt in een bezemwagen dezelfde route en kan zo onderweg assistentie verlenen. Uiteraard kun je bij vermoeidheid instappen om een zware etappe te overbruggen. Onderweg worden elke dag een of meerdere koffie/thee/soep stops georganiseerd. Indien nodig rijdt de begeleider de route terug om achterblijvers assistentie te verlenen.
Tijdens de rustdagen kan iedereen zijn eigen weg gaan. Je kunt zelf of met (een deel van) de groep activiteiten ondernemen. Het initiatief hiervan gaat niet uit van de reisbegeleider, hoewel je deze uiteraard altijd om advies kunt vragen.
Het streven is om op fietsdagen gezamenlijk te ontbijten. Aan het eind van het ontbijt wordt de komende fietsdag besproken, zodat je weet wat je kunt verwachten en met de reisbegeleider kunt overleggen.

Toelichting prijs

Prijs per persoon 2018:
€ 1.690 (kampeervariant)
€ 2.110 (hotels, lodges en gasthuizen)

Minimaal: 6 deelnemers
Maximaal: 16 deelnemers

Inclusief:
• 21 Overnachtingen in tenten (kampeervariant) of in hotels, lodges en gasthuizen
• Minibus / bezemwagen
• Entreegelden parken
• Lokale gids (die technische assistentie verleent en de maaltijden, in samenwerking met de deelnemers, bereidt)

Exclusief:
• Boekingskosten € 35 per dossier
• Toeslag 1 persoon kampeerversie € 200
(de toeslag geldt enkel voor de 7 a 8 keer dat je wel op een kamer en niet in een tent overnacht)

• Toeslag 1 persoonskamer € 500
• Heen- en terugreis
• Verzekeringen
• Maaltijden en drankjes (ca. € 20,- per dag)
• Huurfiets: € 225
  Merk: local scott sportster. Incl. voorvering, bagagerek, slot, fietstassen, bidonhouder en reparatieset.
• Fooien, persoonlijke uitgaven
• Slaapzak (zelf meenemen)

Betalingsvoorwaarden:
Bij boeking geldt een aanbetaling van 25% van het landarrangement. Betaling van de overige 75% dient uiterlijk 6 weken voor vertrek plaats te vinden. Voor vliegtickets die geboekt worden via Global Cyclist geldt dat deze direct volledig betaald dienen te worden.
De uitgebreide boekings- en reisvoorwaarden staan hier.

Beste reisperiode

Reizen door Zuid-Afrika kan het hele jaar door. In de zomer (november tot maart) is het 25/30 graden. In de winter (mei tot augustus) is het kouder in de avond, nacht en vroege ochtend.

Heenreis

Kies bij deze reis voor een vlucht op Kaapstad. Je kunt zelf de vlucht boeken, of laat het door ons verzorgen.

Terugreis

Je vliegt van Port Elizabeth via Johannesburg (of Kaapstad) terug naar Nederland.

Accommodaties

Je verblijft in hotels, lodges, B&B's, self catering overnachting en gasthuizen.

Eten

Er zijn geen maaltijden inbegrepen. Reken op circa € 20,- per dag (inclusief drinken). De lokale gids bereidt de maaltijden, waar dit mogelijk is. (self catering, gasthuizen) Kan er niet gekookt worden, dan wordt er gebruik gemaakt van de restaurants in de nabijheid van de accommodatie.

Valuta en betaalmiddelen

De lokale munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand.

Inentingen en gezondheid

Zuid-Afrika kent geen verplichte inentingen, behalve als je maximaal tien dagen eerder een gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst, dan is een inentingsbewijs tegen die ziekte verplicht.

Het is overigens wel aanbevolen om een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A te nemen.
Inentingen tegen buiktyfus, hepatitis B, tuberculose en rabiës zijn niet verplicht, maar bieden uiteraard wel een betere bescherming.

Malaria komt niet voor in de delen waar onze route zich bevindt. In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, komt malaria voor, vooral van september tot en met mei.

Vraag je huisarts voor een advies op maat.

Reisdocumenten

Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Zuid-Afrika verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Zuid- Afrika verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.

Andere reizen in dit land

Fietsvakantie Zuid-Afrika

Andere reizen in dit concept

Groepsreis voor tourfietsers

boekdezereis offerteaanvragen belmeterug

Laatst bijgewerkt:

maandag, 17 september 2018
  VvKR